Museum of Arts & Design, New York

Jaar: 2007
Locatie: New York (VS)
Architect: Allied Works Architecture
Designer: Erick van Egeraat
Brad Cloepfil
Opdrachtgever: MoAD
Aannemer: NBK Keramik
Projecttype: architectuur
Product: gevelplaten, modulemaat: 870 x 190 mm, vorstbestand, buitentoepassing geglazuurd in een wit iriserende effectglazuur. Ongeglazuurde elementen geleverd door NBK Duitsland.
Allied Works Architecture/Brad Cloepfil kreeg in 2002 de opdracht van het Museum of Arts and Design in New York om een ontwerp te maken voor de verbouwing van de Gallery of Modern Art (1964) van architect Edward Durell Stone. Het nieuwe onderkomen van het museum is een van de weinige gebouwen in Manhattan die volkomen vrijstaan en dit gegeven was een belangrijk motief voor de ontwerpbeslissingen. Toen duidelijk werd dat de gevelbekleding vervangen moest worden, stond het voor Brad Cloepfil vast dat een keramische bekleding conceptueel beter zou aansluiten bij het nieuwe gebruik van het gebouw dan een natuurstenen bekleding. Via Christine Jetten, die als keramisch adviseur bij het project was betrokken, kwam het bureau met ons in contact.

Het idee van een zandkleurige, iriserende gevel, roept van een afstand herinneringen op aan het gebouw van Stone, maar van dichbij verandert het onder invloed van de verschillende lichtcondities van kleur. Na een intensief en uitgebreid bemonsteringsproject waarin verschillende experimenten met betrekking to glazuur, baktemparatuur en bakprocedé werden uitgevoerd, ontwikkelde Koninklijke Tichelaar een complexe effectglazuur. Het project werd uitgevoerd in samenwerking met NBK Duitsland, die het ongeglazuurde basismateriaal leverde. Zeer tot tevredenheid van zowel architect Brad Cloepfil en de museumdirectie is ons bedrijf er in geslaagd antwoord te geven op de vraag een gevel te ontwikkelen die op verschillende manieren gelezen kan worden: op verschillende momenen van de dag, op diverse afstanden tot het gebouw en afhankelijk van de lichtinval. Op sommige momenten toont de gevel zich als een helder oplichtende iriserend vlak.
© 2018 Koninklijke Tichelaar B.V. | Kalkovens 1, 8754 GP Makkum
alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | privacy beleid | disclaimer | cookies | home