MENU
Koninklijke Tichelaar (1572) is het oudste keramiekbedrijf in Nederland en wereldwijd een begrip op het gebied van keramiek en glazuren. Door de eeuwen heen hebben wij een onschatbare bron aan kennis en kunde opgebouwd en de bewezen duurzame eigenschappen van het materiaal, de tijdloze schoonheid en de culturele meerwaarde van onze producten zijn actueler dan ooit. Deze kwaliteiten hebben een grote aantrekkingskracht op hedendaagse architecten, kunstenaars en ontwerpers en samen met hen zoekt Koninklijke Tichelaar graag naar nieuwe toepassingsgebieden en mogelijkheden. Ondanks de nieuwe richting die we zijn ingeslagen zullen we een beperkte collectie van ons beroemde traditionele fijnkeramiek en tegels blijven produceren, in de webshop van onze site kunt u een selectie fijnkeramiek en tegels vinden.
Een aantal ontwerpen uit onze design collectie behoren inmiddels tot de iconen van de Nederlandse vormgevingsgeschiedenis en ook onze samenwerking met architecten zorgt voor bijzondere ontwerpen die in binnen en buitenland veel aandacht krijgen.
De kaart van de atlas van Caspar Robles uit 1572 laat op de plaats waar nu de voormalige fabriek van Koninklijke Tichelaar staat, een ‘briccaria’ of steenfabriek zien en is hiermee het oudste bewijs van een lange bedrijfsgeschiedenis.
Economische en technologische veranderingen hebben Tichelaar nooit vervreemd van haar ambachtelijke oorsprong. De klei en de glazuren zijn nog steeds de belangrijkste grondstoffen en materialen waar het bedrijf mee werkt. Ook veel van de productiemethoden als het handschilderwerk en de eeuwenoude en superieure zeventiende-eeuwse faience techniek, bekend van het Delfts aardwerk, heeft Tichelaar als enig fabrikant in Europa nog in huis. Hetzelfde kan gezegd worden van de uitgebreide kennis en fabricage van glazuren. Gevoed door haar rijke geschiedenis en expertise wordt met een grote nieuwsgierigheid steeds weer gezocht naar een hedendaags antwoord op ontwerp en design vragen uit de architectuur, kunst en de vormgeving.
Koninklijke Tichelaar heeft voor de continuïteit van het bedrijf bewust gekozen voor de voortzetting en innovatie van de in het bedrijf aanwezige kennis en ambachtelijke vaardigheden. De industrialisatie en vergaande rationalisering hebben de laatste eeuw gezorgd voor een verschraling van het keramische marktaanbod. Koninklijke Tichelaar is een van de weinig overgebleven bedrijven in de wereld, die altijd is blijven investeren in de ambachtelijke productieprocessen en dankzij deze vasthoudendheid heeft zij nu een voorhoede positie waar ze trots op is. Ontwikkelingen in de hedendaagse architectuur en vormgeving laten zien dat er een steeds grotere behoefte is aan het verkennen van de grenzen van keramiek en glazuur. Experimenteren en onderzoeken zitten verankerd in de historie en mentaliteit van ons bedrijf en de aanwezige kennis maakt het mogelijk dat Tichelaar kan reageren op de behoefte van architecten, kunstenaars en ontwerpers naar een nog niet bestaand keramisch materiaal of product. Hiermee geeft zij een relevant en duurzaam antwoord op een groeiende internationale vraag naar aansprekende en opvallende keramische producten met bijzondere en levendige glazuren.