MENU
Onix
Onix is in 1994 opgericht door Haiko Meijer en Alex van de Beld. Onix heeft sindsdien meer dan 100 projecten gerealiseerd, deze projecten variëren van stedelijke projecten voor multifunctioneel gebruik tot eengezinshuizen in het landschap. Zo hebben ze onder andere woningbouw projecten, scholen, openbare en kantoor gebouwen, zorg faciliteiten, interieurs en bruggen ontworpen. Hun projecten kenmerken zich door innovatieve constructies en experimentele structuren en een uitzonderlijke sensitiviteit voor de praktische dimensie. Voor de projecten zoeken ze voortdurend naar samenwerking met andere disciplines zoals landschapsarchitectuur, stedenbouw en beeldende kunst. Het resultaat hiervan is dat de wensen van de opdrachtgever en de gebruikers vertaalt worden naar architectuur waarin constructie, klimaat, installatie en technologie verworden tot een geïntegreerde omgeving.
Het bureau heeft een eigen manier van werken ontwikkeld, gebaseerd op een horizontale organisatie. Dit zorgt ervoor dat elk lid van het team de mogelijkheid krijgt om zichzelf te ontwikkelen tot een allround specialist op het gebied van ontwerpen en constructie. Daarnaast is het Onix team gewend om samen te werken met andere disciplines.
Het bureau is verschillende keren onderscheiden, oa. Met de prijs ‘ Architect van het Jaar 2010’. De eerste prijs die het bureau won was de ‘ Charlotte Kohlerprijs voor jonge veelbelovende architecten’ in 1995. In de navolgende jaren heeft het bureau onder andere de Hout architectuurprijs (2002), de hout innovatie prijs (2009), De scholenbouwprijs (2000), de Dutch Design Award en de Stavanger Architecturprize (2010) gewonnen. Het werk van Onix is 8 keer geselecteerd voor het Jaarboek van Architectuur (2000, 2001, 2005, 2007, 2009, 2010, 2011, 2012). In de laatste editie werd ook een Onix project geselecteerd als één van de meest invloedrijke gebouwen van de afgelopen 25 jaar. Onix heeft Nederland gerepresenteerd bij de Architectuur biënnale in Sao Paolo, Brazilië in 2008, met een bijdrage getiteld Tangible Traces. In de bijdrage lag de focus op niet-moderne noties zoals vakmanschap, traditie en context die worden geconfronteerd met state of the art technologieën en concepten zodat nieuwe ontwerp oplossingen ontstaan.