OV-Terminal, Breda

Jaar: 2012
Locatie: Breda
Architect: Koen van Velsen
Designer: Koen van Velsen
Opdrachtgever: Gemeente Breda
Projecttype: architectuur
Product: aluminium, hoogglans transparant en transparant bruin geglazuurde bakstenen
De stationsomgeving van Breda ondergaat vanaf 2012 een complete metamorfose. Het oude station zal verdwijnen om plaats te maken voor een omvangrijk nieuwbouwproject van Architecten- bureau Koen van Velsen, dat behalve uit een treinstation, busstation, fietsenstalling en parkeervoorzieningen, zal bestaan uit commercieel vastgoed met werk- , woon- en winkelfuncties. De gevel van het gebouw bestaat uit een ongeglazuurde baksteen, die wordt afgewisseld door geglazuurde bakstenen. Koninklijke Tichelaar, die eerder met Koen van Velsen samenwerkte, werd benaderd om een aantal nieuwe glazuren te ontwikkelen en te leveren. 

Als bron van inspiratie gebruikte Koen van Velsen de gevels van de eeuwenoude palazzos in Rome, waarop de veranderingen die zich in de tijd hebben afgespeeld zichtbaar zijn. Ramen werden dichtgemetseld en op een andere plek werden jaren of eeuwen later weer nieuwe uitsparingen in een gevel aangebracht. Het patchwork dat zo door de eeuwen heen ontstond vormt het belangrijkste uitgangspunt voor het gevelconcept. De vertaling hiervan naar een hedendaagse uitvoering werd door Van Velsen vormgegeven door op diverse plekken in de gevel vlakken in geglazuurde bakstenen uit te voeren. Op andere plaatsen zijn uitsparingen aangebracht, waardoor het lijkt alsof er vierkant gaten in een blinde muur zijn gezaagd. Deze eigentijdse vertaling levert een interessant en aantrekkelijk beeld op, waarin kleur en glansverschillen een belangrijk aandeel hebben. 

Tichelaar is gevraagd om drie kleuren te ontwikkelen. De aluminium, hoogglans transparant en transparant bruin geglazuurde bakstenen vormen een rijk contrast met de ongeglazuurde bakstenen van Daas Baksteen waarmee de rest van het gebouw bekleed is. De betrokkenheid van Koninklijke Tichelaar bij dit grootschalige en complexe bouwproject is een volgende logische stap in het streven van het bedrijf een rol te spelen als partner voor creatieve professionals in de bouw. 
© 2018 Koninklijke Tichelaar B.V. | Kalkovens 1, 8754 GP Makkum
alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | privacy beleid | disclaimer | cookies | home