MENU
Persbericht: Subsidie Waddenfonds
Waddenfonds ondersteunt onderzoek naar gebruik van Waddenslib als grondstof voor de keramische industrie
Humade, Groningen Seaports, Deltares en Koninklijke Tichelaar slaan de handen ineen voor onderzoek naar het gebruik van gebaggerd slib uit de Waddenzee in de keramische industrie. Het Waddenfonds gaat dit project met een aanzienlijke subsidie ondersteunen.
Drie grootschalige projecten in Friesland die het toerisme en de economie stimuleren krijgen subsidies van het Waddenfonds. Eén daarvan is het opzetten van een circulaire productieketen van keramiek met slib uit het Wad. Designstudio Humade heeft in 2020 het initiatief genomen voor het onderzoek hiernaar.
Het project Sea Silt Ceramics omvat het ontzilten van het slib en de opzet van een circulaire proefproductielijn waarin het slib wordt gebruikt voor de vervaardiging van gecertificeerd keramiek (gevelplaten). Doel is om een grootschalig procedé te ontwikkelen voor de verwerking van slib, dat afkomstig is uit de Eems-Dollard. Uit het Eems-Dollardgebied wordt op grote schaal slib verwijderd om de waterkwaliteit - tegengaan van vertroebeling - flink te verbeteren. Samen met Humade, Groningen Seaports en Deltares wil Koninklijke Tichelaar B.V. voortbouwen op het succesvolle onderzoek dat plaatsvond in het Open Atelier afgelopen jaar, ter ere van het 450-jarige jubileum van het keramiekbedrijf. De kosten voor Sea Silt Ceramics bedragen € 1.558.724,- waarvan het Waddenfonds € 722.349,- voor zijn rekening neemt. Deze subsidie zet een belangrijke stap richting een circulaire keramische productieketen.
Jan Kok, commercieel directeur van Koninklijke Tichelaar: “Al meer dan 450 jaar zijn wij een innovatief bedrijf. Wij zijn trots dat wij samen met deze partners op zoek gaan naar een nieuwe grondstof uit onze eigen regio waar we weer een hele tijd mee vooruit kunnen”.