Koninklijke Tichelaar B.V. - Humade - Linking Elements - detail

Humade - Linking Elements

Humade onderzoekt in samenwerking met Koninklijke Tichelaar of het mogelijk is om op grote schaal keramische producten van gebaggerd zeeslib te produceren. De doelstelling is om gevelplaten en glazuren te vervaardigen uit dit circulair materiaal. 

Lotte Dekker en Gieke van Lon van Studio Humade doen in het project 'Linking Elements' sinds 2020 onderzoek of van gebaggerd zeeslib, afkomstig uit de kleirijperij, keramische producten vervaardigd kunnen worden. Dit ter verduurzaming van de productie van keramische industrie. 

Door menselijk ingrijpen door de jaren heen heeft de Nederlandse noordkust haar natuurlijke evenwicht verloren. Dit vormt een bedreiging voor de lokale natuur en de doorgang van de havens. Hierdoor dient alleen al in het Eems-Dollard gebied jaarlijks acht miljoen ton aan slib weggebaggerd te worden. Tevens dienen de dijken in dit gebied versterkt te worden. Er is echter door het inklinken van de landbouwgrond een schaarste aan lokaal materiaal. In de pilot kleirijperij wordt gekeken of door rijping aan land het gebaggerd zeeslib gebruikt kan worden voor het versterken van de lokale dijken en het ophogen van landbouwgrond. Daarnaast zoekt men in het project 'EEMS DOLLARD ED2050' naar andere haalbare en innovatieve toepassingen van slib. 

In het project 'Linking Elements' onderzoekt Humade sinds 2020 of deze hernieuwbare stroom baggerslib tevens ingezet kan worden als lokale grondstof ter verduurzaming van de lokale keramiek productie. Aanvankelijk was er veel scepcis omdat zout niet altijd even wenselijk is binnen het keramiek proces maar uit intensief testen is het Humade gelukt een veelvoud aan bruikbare recepturen te ontwikkelen. Door niet vast te houden aan de geijkte patronen maar juist te focussen op de rekbaarheid van het materiaal en innovatieve mogelijkheden, zijn er nieuwe oplossingen tot stand gekomen die men voorheen onmogelijk achtte. In het onderzoek is altijd uitgegaan van minimaal 2/3e slib en er verrijking van het materiaal zoveel mogelijk lokale grondstoffen of afvalstromen. 

Er liggen mogelijkheden voor diverse keramiektechnieken zoals persen, stansen, 3D printen, extruderen en zelfs een nieuwe techniek: kwarken. Het materiaal levert een prachtig palet aan kleuren en kan zichzelf dicht sinteren waardoor een extra glazuurstook niet meer noodzakelijk is, wat resulteert in verlaging van de uitstoot. Deze positieve testresultaten zijn reden dat Humade samen met Koninklijke Tichelaar een door ontwikkeltraject ingaat. Hierin ligt de nadruk op de schaalbaarheid van dit hernieuwbare materiaal met als eerste doelstelling de productie van gevelplaten en glazuren. Humade zal samen met Koninklijke Tichelaar en Groningen Seaports werken naar een continue stabiele slibtoevoer met de juiste homogeniteit. Verder concentreert het onderzoek zich op de juiste recepturen en ontwerpmogelijkheden voor de technieken ramppersen, extruderen/walsen en glazuren. 

In de vormgeving zal de schoonheid van het lokale landschap, haar geschiedenis en de kracht van verbinding ('Linking Elements') centraal staan. 

nieuws
© 2025 Koninklijke Tichelaar B.V. | Kalkovens 1, 8754 GP Makkum
alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | privacy beleid | disclaimer | cookies | home