Obama en Rutte in gesprek rondom gerestaureerde bloempiramide

Op 24 en 25 maart 2014 vond de Nuclear Security Summit plaats in Den Haag, waar 53 wereldleiders in conclaaf gingen over de dreiging van nucleaire wapens. De top ging van start op 24 maart en president Barack Obama nam van de gelegenheid gebruik om het Rijksmuseum in Amsterdam te bezoeken. Minister-president Mark Rutte vergezelde de president tijdens zijn tour waarna een gesprek volgde in een ambiance van Delfts aardewerk, met als pronkstuk de door ons vervaardigde bloempiramide.

Replica van bloempiramide uit de 17e eeuw

We weten niet zeker of de tegels in de schouw in Makkum zijn gemaakt. Dat weten we wel zeker van de bloempiramide: een replica die Tichelaar drie jaar geleden voor het Rijksmuseum heeft gemaakt. Deze replica tezamen met vier hedendaagse interpretaties van is het resultaat van een eerdere opdracht van het Rijksmuseum om de door hen aangekochte bloempiramides uit de 17e eeuw te laten restaureren. “De presentatie van de reproductie en de vier hedendaagse bloemenpiramides zijn een hoogtepunt in onze geschiedenis”, aldus Jan Tichelaar. “Het is toch geweldig dat het als 'centre piece' fungeert in het gesprek tussen Obama en Rutte”.

Restauratie van topstukken

Koninklijke Tichelaar is het enig overgebleven bedrijf dat de oorspronkelijke Delfts Aardewerk techniek trouw is gebleven. Vanwege deze eeuwenoude expertise is Koninklijke Tichelaar in staat restauraties uit te voeren van bijzondere stukken Delfts aardewerk uit de 17de en 18de eeuw. Het Rijksmuseum in Amsterdam benaderde ons daarom voor de restauratie van twee bloempiramides uit 1695. Ze worden gerekend tot de topstukken uit de collectie van het museum. De bloempiramides zijn afkomstig van De Grieksche A in Delft, een bedrijfje dat rond het einde van de 17e eeuw en het begin van de 18e eeuw aardewerk maakte.

Naast gewoon aardewerk, heeft De Grieksche A ook een aantal pronkstukken van hoge kwaliteit gemaakt. De bloempiramides zijn hier een voorbeeld van. Het was een uitdaging om deze kwaliteit te evenaren.

nieuws
© 2018 Koninklijke Tichelaar B.V. | Kalkovens 1, 8754 GP Makkum
alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | privacy beleid | disclaimer | cookies | home